SIFIR ATIK TOPRAĞA KATIK PROJESİ

SIFIR ATIK TOPRAĞA KATIK PROJESİ

MEGA Bilimsel Proje Sergisi için hazırladığımız "Sıfır Atık Toprağa Katık" projemize tüm bireyleri, kurum ve kuruluşları davet ediyoruz. Sizler de bize katılıp doğaya dost bir adım atabilirsiniz. Evinizdeki gıda artıklarını çöpe atmak yerine biriktirerek komposta dönüştürüp doğaya katkı sağlayabilirsiniz.

Kompost Nedir? Siyah altın ya da doğal gübre olarak da adlandırılan kompost her türlü organik atığın bir araya getirilerek, çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreleme yöntemidir. Şehir hayatında bir kişinin günlük ürettiği çöp miktarının yaklaşık 1,5 kg olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu miktarın yaklaşık %50 - %60'lık bölümünü kompostlamaya uygun organik atıklar oluşturuyor. Söz konusu profesyonel mutfaklar olduğunda bu miktar daha da artıyor. Kısacası ürettiğimiz atıkların yalnızca küçük bir bölümünü bile verimli şekilde değerlendirerek doğanın korunması açısından önemli bir adım atmamız mümkün. 

Kompost Atıklar Nelerdir? Kompostlanabilen atıkları şu şekilde tanımlayabiliriz: Bir zamanlar canlı olan her şey! Ancak bu durumun bazı istisnaları da var elbette. Kompost yaparken temelde yeşil ve kahverengi renkte olmak üzere iki tür malzeme kullanılıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, otlar, meyveler, çay posaları, yumurta kabukları ve kahve telveleri gibi taze ve ıslak atıklar, yeşil malzemeler grubunda değerlendiriliyor. Ağaç ve dal parçaları, kurumuş yapraklar ve otlar, kağıt parçaları ve kuruyemiş kabukları gibi kuru atıklar ise kahverengi malzemeler kategorisinde yer alıyor. 

DİKKAT! Narenciye grubundaki meyveler fazla asidik bir ortam oluşturacağı için tercih edilmemeli. Fazla yağlı atıklar ve toprakta kolayca çözünemeyecek ölçüde büyük malzemeler de kompost yapımında kullanılmıyor. Et ve süt ürünleri ise soğuk kompost yöntemi için uygun değil. Çünkü bu yöntem, et ve süt ürünlerinin toprakta çözünmesi sırasında oluşabilecek ve insan sağlığını riske atan patojenleri tamamen yok edemiyor. 

Kompost Nasıl Hazırlanır? Kompostlama öncesinde yapman gereken ilk şey, mutfağından çıkan organik atıkları belirlemek ve gruplandırmak olmalı. Sonrasında kompost yapımına uygun bir kutu ya da kabın içine yeşil ve kahverengi renkteki malzemeleri eşit miktarda doldurmak. Kullandığın kutu dolana dek organik madde eklemeyi sürdürebilirsin. Ancak eklediğin malzemelerin üstünü her defasında kuru yaprak ya da saman gibi karbon içeren organik atıklarla kapatmalı, kompostun hava aldığından ve nemli kaldığından emin olmalısın. Bu sayede kompostun kötü kokmasını ya da sineklenmesini önleyebilirsin. 

Kompost Kaç Günde Olur?  Hazırladığınız kompost yığınını karıştırma işlemine dördüncü günde başlayarak her iki günde bir tekrarlayabilirsiniz. Her şey yolunda gittiği takdirde kompostun yaklaşık 20 - 30 gün içinde tamamlanabilir.    VE MUHTEŞEM DÖNÜŞÜM! Kompostunuz ısı vermeyi bırakıp böceksiz, hoş kokulu bir hal aldığında hazır hale geldi demektir.   Elde etmiş olduğunuz gübreyi çiçeklerinizin toprağına ekleyebilirsiniz.  

 

Bizim okulumuzda nasıl kompost hazırladığımızı izlemek için; https://youtu.be/Av0lM3yDkCY

02.12.2021 459

 

 

02-12-202102-12-202102-12-202102-12-2021